Kai atsiduodi smalsumui (Child centered learning)

Nemokyklinimas taip, kaip aš jį įsivaizduoju

Ateinam į biblioteką, vaikų skyriaus žaisloteką. 15 min Simonas užsiiminėja didelėm domino kaladėlėm. Tyrinėja, kodėl sudėjus daug glaustų kaladėlių užtenka sukti tik pirmąją, o posukiui pasiduoda visa eilė, tarsi vientisas objektas.

Visiškai įsitraukia. Barbora prašo su ja žaisti. Einu per lentynas ir siūlau viską, kas patraukia mano dėmesį. Padeliojam vieną dėlionę, pavaidinam su žaislais teatrą, paspalvojam pieštukais, pavartom 3D knygą.

Ji užsikabina ir užsikuria savarankiškas žaidimas. Aš imu lentynose žiūrinėti knygas, randu smagią apie bakterijas ir pasiūlau vaikams garsiai paskaityt, kol jie žaidžia. Simonas įsitraukia į turinį, užduoda daug klausimų. Labiausiai užsifiksuoja, kad jos tankiai dauginasi pasidalydamos per pusę. Pabaigoj beklausydamas irgi ima traukti knygas iš lentynos. Peržiūrim iliustruotą knygą apie lėktuvus, bežiūrint google tikslinam apie brolių Wright’ų lėktuvą.

1903 metai, 12 skeundžių ore

Pasižiūrim pirmojo skrydžio video. Nustembam, kad su viršgarsiniu reaktyviniu lėktuvu iš Londono Niujorką galima pasiekti vos per tris valandas ir kad komerciniai reisai buvo vykdomi 27 metus. Pasitikslinam, kodėl sustabdyti jų skrydžiai. Po to ištraukia knygą apie traukinius, gražiai iliustruotą ir gausiai komentuotą. Einam per glaustą traukinių evoliuciją, skaitom tik pusę teksto, bet papildomai tikslinam kitą informaciją. Per tą laiką jau Barbora įsivažiuoja į domino kaladėlių statybas. Simonui kelia nuostabą jos aukštas rizikos laipsnis papildant didelį įspūdingą bokštą! Jis taip nerizikuotų ir ilgiau džiaugtųsi rezultatu! O Barborą rizika džiugina, tuo tarpu griūtis neliūdina ir ji greit ima statyti kitą bokštą. Man žavūs tokie skirtumai ir pačių vaikų įžvalgos apie tuos skirtumus. Traukinių istoriją užbaigiam išsiplėsdami apie greituosius elektrinius traukinius ir magnetinę levitaciją. Prisimenam žaidimus namuose su magnetais, vienas per kitą lipdom žinomus faktus, spėliones ir futuristines fantazijas. Galiausiai Simonas, pamatęs labai įdomų Barboros žaidimą, užsinori jį perimti. Jie susipyksta, susimuša. Nuraminu, išsidiskutuojam. Simonas persikelia žaisti domino.

Su Barbora imam vartyt 3D knygas.

Simonas pastatęs bokštą stimuliuoja traukinio avarijas, skaičiuoja galimų aukų skaičių, jei griūna namas, kur yra x butų, o juose gyvena y žmonių. Padaro video telefonu apie tokio namo griūtį.

Taip praeina 2 val ir laikas eiti. Nežinau kur dar būtume nuskridę.

Paskubom surašau į dienoraštį šitą tekstą, nes žinau kaip greit šitie stebuklai pasimiršta ir kokia nors nedora kaltės graužatis įsliūkina zyzdama, kad nieko nevyksta. Didžioji paslaptis, kad tai NIEKADA NESUSTOJA.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.