2020 metų perskaitytų knygų apibendrinimas

Metai buvo gausūs knygų. Ir vaikiškų ir ne. Labai idomu buvo tai, kad tikrai nemažai vaikiškų knygų tiek man, tiek antrajai skaitančiai pusei buvo neskaitytos vaikystėje. Buvo daug akimirkų, kai vaikams rekomenduojamos knygos nustebino savo gyliu. Suaugę dažnai „vaikiškas“ knygas nepelnytai nuvertina, nors jose paliečiami ir suaugusiųjų pasauliui aktualūs klausimai.

Iliustracija iš V.Žilinskaitės „Kelionės į Tandariką“

Per 2020 metus viso buvo perskaitytos 77 knygos. Iš jų net 16 surinko visus dešimtukus. Pradinių klasių mokiniams rekomenduojamame saraše iš viso yra 279 knygos, tad turėjom džiaugsmo susipažinti su beveik trečdaliu visų knygų. Santykinai daugiausia perskaitėm pirmai klasei rekomenduojamų knygų – 28 iš 46 knygų. Vyresnėms klasėms rekomenduojamų knygų atitinkamai 17 iš 70 antros klasės, 9 iš 91 trečios klasės ir 4 iš 72 ketvirtos klasės. Taip yra neatsitiktinai, nes pirmiausia stengiausi, kad perskaitytume jaunesniems skirtas knygas, kadangi vėliau jos, tikėtina, džiugins mažiau. Pažvelgus į dešimtukininkes, kad dominuoja antrai klasei rekomenduojamos knygos. Bet tai lėmė ne tik klausytojų amžius, suaugusieji pilnai pritarė šiam reitingui. Aš tvirtai žinau, kad mielai jas vėl skaitysiu. Kai autorius suderina paprastumą su gilumu, rezultate randam genialumą. Man tokį įspūdį sudarė Gintarės Adomaitytės kūryba dviejose jos knygose iš sąrašo “ Vėjų miesto pasakos“ ir „Debesėlis ieško vardo“. Tokį patį įspūdį sudaro ir Donaldo Bisset „Aukštyn kojom“, bet čia jau ir lūkesčio kartelė aukštesnė. Svarbu, kad ir skaitantysis mėgautusi procesu, tad karts nuo karto paivairinimui įterpdavom šiek tiek vyresniems skirtomis knygomis. Džiugu, kad jos buvo įvertintos puikiai ir pateko į dešimtukininkių lentyną. Iš tokių norisi paminėti E.B. White „Gulbės trimitą“ ar Eleanor H. Porter „Polianą“. Šiek tiek balais nusileido, bet itraukusios istorijos prisiminimus kelia Julies Verne „Aplink pasaulį per 80 dienų“ ir R.L. Stevenson „Lobių sala“.

Atskirai norisi išskirti Vytautės žilinskaitės „Kelionei į Tandariką“. Mane tai labiausiai nustebinusi vaikiška 2020 metų knyga. Įtraukė ir mistiška istorija ir tranzo būseną keliančios iliustracijos ir modernios laiko skylės, priverčiančios ieškoti savos istorijos versijos. Vis sulaukiu vaikų prašymo skaityti ją dar kartą.

Metų eigoje keitėsi tai, kad vis rečiau vaikai knygai duoda labai žemą balą. Gal tai įtakoja, kad knygos jiems teikia vis daugiau džiaugsmo ir vaikai suteikia tam tikrą sėkmės avansą dar nepradėjus knygos.

Ačiū už visas šias knygas ir galimybę jas perskaityti!

P.S. Mūsų šeimoje auga trimetis, kuriam kol kas dar nerūpi ilgai klausytis skaitomų knygų, tai jau žinom – atėjus metui skaityti mažiausiam, keisimės vietomis ir gausim dar naują neskaitytų vaikiškų knygų dozę.

1 komentaras apie “2020 metų perskaitytų knygų apibendrinimas

  1. Nuostabus apibendrinimas! – ir – Labai Naudingas:). Linkiu Jums Hario Poterio:) Mes skaitom garsiai, kad ir mažasis būtų įtrauktas į procesą:).

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.